Donker in de zon

Ik heb getwijfeld. Maar kom, het leven zoals het is, dat was en is de bedoeling van deze schrijfsels. Want, hoe zonnig het buiten ook is, in mijn hoofd is t vandaag donker.

Neen, niks erg, gewoon een donkere dag. Ik leerde vorig jaar dat die echt wel bij het leven horen, maar dat maakt het niet prettiger/makkelijker/…  Ik weet dat ertegen vechten niet helpt, integendeel zelfs. Maar ik wil me zo graag niet donker voelen.

Het verrast me ook niet. Het is een wederkerend fenomeen deze tijd van het jaar. Morgen (3 juni) is het namelijk 15 jaar geleden dat mijn moeder overleed. Mijn moeder, mijn mama… Mama, een woord dat nu eigenlijk alleen weerklinkt in huis als het gaat over de moeder van mijn kinderen.

Hoe graag zou ik haar nog eens horen, zien, met haar praten… hoe anders zou het allemaal geweest zijn, mocht ze niet ziek geworden zijn, had de kanker niet toegeslagen en gewonnen… Allemaal vragen die niets veranderen, dromen die nooit werkelijkheid zullen worden, verdriet dat 360 dagen per jaar wel te dragen is. Maar deze dagen… Soms droom ik dat ze me belt en dat we praten, hoor ik haar stem. Het is dan altijd wakker worden met een heel dubbel gevoel.

Wat een ongelooflijke fantastische grootmoeder had ze geweest. Ik vertel de kinderen vaak over haar, ik verstop mijn verdriet niet. Only human after all, zingt Rag’n Bone Man al eens op de radio.

15 jaar zonder. En toch is er nog steeds dat gemis. Tijd heelt, maar verdwijnen doet het niet. We zijn sterk, we blijven recht staan, we zorgen voor de kinderen en onszelf. Maar dju toch, hoe anders had het geweest…

Ik installeer me seffes onder mijn boom in de tuin, een boek, een glas lekkers en probeer de focus te verleggen. Weg van de wat als, wel naar de weet ge nog? En dan, binnen een dag of twee, staan we er terug helemaal. En als het binnen drie dagen is, is dat ook goed.

Koester. Het is soms zoveel mooier dan we op dat moment zelf beseffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s