nieuwjaarsbrieven

27 december 2017. De mama van de vier en ik zijn intussen 5 jaar uit elkaar, 4 jaar gescheiden. Officieel, op papier en dergelijke. Het lukt ons echter wel om, zeker de laatste 3 jaren, nog samen ouders te zijn. Ik kies heel bewust die woorden, omdat N, de oudste het zo een tijd geleden ineens zei.

Papa, zo zei hij in de auto, ik vind het wel echt fijn dat, ook al zijn jullie gescheiden, jullie toch nog samen onze ouders zijn…

Ik was zeer verrast en aangedaan. Want dat is inderdaad wel de bedoeling en het plan. Maar in de praktijk lukt het vaak niet. Waarom het bij ons wel lukt, alvast tot nu? Omdat we bereid zijn eigen kwetsuren, kwaadheid, verdriet,… weg te cijferen in functie van de kinderen? Omdat we beiden niet elke strijd aangaan die we wel eens voelen opborrelen?

Ik erger me nog geregeld hoor, daar verandert een scheiding niets aan. Vaak ben ik ook niet helemaal akkoord met wat ze zegt tegen de kinderen, hoe ze dingen zegt. Da kans is zeer groot dat het andersom ook zo is. Ook al ben ik makkelijkste mens in de wereld…Maar dat is weer een voordeel van de scheiding. Wordt die ergernis te groot, de spanning te hevig, het meningsverschil te duidelijk? Dan ronden we het gesprek af en kan ieder op zijn eigen plek gaan stoom aflaten.

Uiteraard loopt het niet altijd van dat leien dakje, maar, fingers crossed, tot nu toe doen we het toch maar. Om die reden konden we dan ook dit jaar weer onze nieuwjaarsreceptie houden, nog even wij zes. Geen nieuwe partners, geen derden, enkel het ‘kerngezin’. Er werden 4 brieven voorgelezen, er werden hapjes gegeten, kinder- en echte champagne gedronken. We toastten samen op het voorbije jaar en spraken af ook te proberen in 2018 samen te ouderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s